TR
TR
 

Blog

beton-nedir-beton-santrallerinde-nasil-uretilir.jpg

Beton Nedir, Ne işe Yarar, Beton Santrallerinde Beton Nasıl Üretilir?

Beton, suni bir taş olarak, yapılarımızın ayakta durmasını sağlayan en önemli ve en yaygın yapı malzemesidir. Beton oluşturmak üzere beton santralinde yan yana gelmesi gereken 4 ana madde vardır:

  • Çimento
  • Agrega (kum, çakıl, kırmataş)
  • Su
  • Katkı (Kimyasal ve Mineral)

Çimento ile su arasında meydana gelen kimyasal işlemler sonucunda, ayrı halde bulunan agrega taneleri birbirine yapışarak betonu oluşturur. Bu 4 ana bileşenden biri olan 'Kimyasal Katkı Maddeleri' de çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha az olmakla birlikte betona 'Mineral Katkı' adı verilen başka maddeler de katılabilir.

Bilgisayar otomasyonu ile istenilen oranlarda bir araya getirilen malzemelerin, hazır beton santrali, kompakt beton santralinde, mobil beton santrallerinde veya mikserde karıştırılmasıyla üretilen ve tüketiciye "taze beton" olarak teslim edilen betona "Hazır Beton" denir.

Hazır betonu, şantiyede elle ya da betoniyerle karıştırılarak hazırlanan betondan ayıran temel unsur, hazır betonun modern tesislerde, bilgisayar kontrolüyle üretilmesidir. Hazır beton kullanıcısının hazır betonda arayacağı nitelikler TS EN 206'da yer almaktadır. 

Hazır beton üretiminin su ölçme ve karıştırma işlemlerinin santralde veya transmikserde yapılmasına göre iki farklı şekli bulunmaktadır;

  • Kuru Sistem
  • Yaş Sistem

Kuru karışımlı hazır beton, agrega ve çimentosu beton santralinde ölçülüp santralde veya transmikserde karıştırılan, suyu ve varsa kimyasal katkısı ise teslim yerinde ölçülüp karıştırılarak ilave edilen hazır betondur. Kuru karışımlı hazır betonda şantiyede karışıma verilen su miktarına (formülde öngörülenden daha fazla olmamasına) ve karıştırma süresine (homojen bir karışım için yeterli süre) özel itina gösterilmesi gerekmektedir. Yaş karışımlı hazır beton su dahil tüm bileşenleri beton santralinde ölçülen ve karıştırılan hazır betondur.

OZB olarak beton inşaat sektöründe olduğu gibi beton üretilen tüm sektörlerde, beton santrallerine beton santrali yedek parçaları imal ederek katkıda bulunuyoruz.  Beton santrallerinde ürettiğimiz yedek parçalar da şu şekilde:

Tüm ürünlerimiz hakkında fiyat almak için ve size özel teklifler sunmamız için https://www.ozb.com.tr/form/ linkindeki formu doldurabilir ya da satis@ozb.com.tr adresine mail gönderebilirsiniz.

0(312) 472 04 04 Çetin Emeç Bulvarı, Lizbon Caddesi, No: 6 İç Kapı No: 4 Dikmen, Ankara/Türkiye 06460 info@ozb.com.tr
Copyright © 2020 OZB | Özbekoğlu Silo Ekipman Yedek Parçaları - Tüm Hakları Saklıdır.
0(312) 472 04 04
Çetin Emeç Bulvarı, Lizbon Caddesi, No: 6 İç Kapı No: 4 Dikmen, Ankara/Türkiye 06460
info@ozb.com.tr
Copyright © 2020 OZB | Özbekoğlu Silo Ekipman Yedek Parçaları - Tüm Hakları Saklıdır.